Bouw in enkele minuten tijd dé perfecte houten plantenbak of kantopsluiting. Precies zoals jij het wil. Zonder meten, zagen, boren of schroeven! Kies uit voordelige kant-en-klare bouwpakketten. Gemaakt van thermisch gemodificeerd hout met drastisch verbeterde vormstabiliteit én natuurlijke weerstand tegen insecten en rot. Geniet van minimaal 5 jaar garantie en reken op een verwachte levensduur tot wel 20 jaar.
Een extra lange of hoge plantenbak nodig? Een afwijkende vorm? Da's makkelijk met de modulaire en ultrasnelle bouwmethode van WITBOSCH. Raadpleeg onze handige plantenbakken gids met de meest gangbare plantenbak vormen en afmetingen, aangevuld met nuttige tips voor het telen van groenten, kruiden en kleinfruit in plantenbakken. Geraak je er niet helemaal uit? Bel gerust naar +32 16 847 832, stuur een mailtje of gebruik de chatknop aan de rechterkant van deze pagina.
Tuinieren in een plantenbak is een makkelijke, ecologische en erg efficiënte methode om te moestuinieren op een beperkte oppervlakte. In de tuin of op terras en balkon. Iedereen kan het en succes is zo goed als gegarandeerd. In tegenstelling tot de 107 cm van onze moestuinbakken hebben plantenbakken van WITBOSCH een breedte van slechts 57 cm. Zo vormen zij een goede oplossing wanneer er beperkt plaats beschikbaar is: op terras, op balkon, als afscheiding enz.
Het kweken van groenten, kruiden en kleinfruit in een houten plantenbak biedt onmiskenbare voordelen:
Ideaal is een op het zuiden gerichte plek waar de zon de hele dag kan schijnen en waar groenten en kruiden beschut staan tegen wind en kou. Een absoluut minimum is 5 à 6 uren direct zonlicht per dag.
Let op voor plekken waar regenwater niet vlot de bodem in kan trekken of afgevoerd kan worden. Planten houden niet van natte voeten. En denk eraan: kleine boompjes en struiken blijven niet klein en zetten later de directe omgeving in de schaduw!
Een inplanting kort bij de keuken is een prima idee om een plantenbak in het oog te houden. Dat maakt het snel plukken van kruiden en groenten tijdens het koken wel heel makkelijk.
Bij het kweken van groenten en kruiden in plantenbakken is het belangrijk dat het grondmengsel (substraat) goed water en voedingsstoffen kan vasthouden én tegelijkertijd een luchtige structuur heeft om wortelgroei te bevorderen. Prima resultaten bekom je met een mix van 1/3de compost, 1/3de turf en 1/3de vermiculiet.
Compost is niets anders dan verteerd en gezeefd plantaardig afval. Compost van goede kwaliteit kan vaak goedkoop bekomen worden via plaatselijke recyclageparken (milieuparken). Het zorgt voor noodzakelijke voedingsstoffen voor planten en brengt tevens structuur in het grondmengsel.
Compost geeft voedingsbestanddelen traag af aan planten. Per slot van rekening hebben planten niet alle voedsel in één keer nodig. Compost is een prima alternatief voor chemische voedingsstoffen uit de klassieke handel. Piekeren over te weinig of te veel bemesten vormt geen probleem meer.
Compost wordt opgenomen door de groenten en kruiden uit je plantenbak. Na elke oogst zijn enkele flinke scheppen verse compost welkom. Goed vermengen met het overige substraat. Goede compost is vrij van onkruidzaden waardoor jonge groenten en kruiden minder concurrentie zullen ondervinden van onkruiden.
Turf (veen) vormt de structuur van het substraat, buffert vocht en maakt het geheel erg luchtig. Wat prima is voor een gezonde doorworteling. De turf in je plantenbak hoeft in principe nooit vervangen of aangevuld te worden.
Het afgraven van turf is helaas niet erg duurzaam want de voorraden geraken stilaan uitgeput. Als alternatief kan kokosvezel (kokosturf) gebruikt worden.
Vermiculiet tenslotte is een natuurlijk mineraal dat vooral diensten bewijst met zijn lucht- en waterbufferende capaciteiten. Dankzij het vermiculiet moet minder vaak water geven worden aan groenten en kruiden.
Het is niet altijd even makkelijk te vinden in tuincentra. Isolatiehandels hebben het vaak wel beschikbaar. Ga altijd voor de grofste kwaliteit die je maar kan krijgen. De vermiculiet in je plantenbak hoeft eveneens nooit vervangen of aangevuld te worden.
Zie je het niet zitten om dit grondmengsel zelf aan te maken dan vormt gewone potgrond uit tuincentra een alternatief. Voorverpakte potgrond is meestal verrijkt met voedingsstoffen. Bemesten is daarom niet nodig gedurende de eerste paar maanden. Nadien regelmatig extra bemesten of - veel beter - wat verse compost omheen nieuwe plantjes aanbrengen.
Het volume nodig om een plantenbak te vullen vind je terug bij de verschillende configuraties uit onze plantenbakken gids. Bevochtig het substraat regelmatig tijdens het vullen van bakken. Zo zorg je ervoor dat het mengsel overal voldoende water bevat om planten een vliegende start te bezorgen. Vul moestuinbakken tot de bovenrand. Het niveau zakt nadien vanzelf nog ruim 5 centimeter door regenval of begieten.
Extra hoge plantenbakken helemaal vullen met een kwalitatief grondmengsel is absoluut niet nodig. De meeste groenten en kruiden hebben met ruim 25 cm genoeg worteldiepte. Afgedankte plastic containers kunnen flink wat ruimte vullen. Een alternatief is om onderaan de plantenbak te vullen met één deel afgemaaid gras vermengd met twee delen bladeren of fijn verhakseld hout. Dat mengsel zal langzaam omgezet worden in compost.
Voeg niets toe waar zaden in kunnen zitten om latere onkruidgroei tegen te gaan! Sluit deze laag af met karton. Het voorkomt dat de eindlaag met minimaal 20 cm kwaliteitsvol substraat te snel naar onderen zakt.
In een houten plantenbak wordt er anders gezaaid en geplant dan in een klassieke moestuin. Korter op elkaar en niet teveel van dezelfde groenten. Maar net zoveel als je op kan eten na het oogsten. Spreid de opbrengst door met enkele weken tussenpauze andere zones van je bak te beplanten of in te zaaien. Dan zijn bijvoorbeeld alle slaatjes uit de plantenbak niet op hetzelfde ogenblik klaar voor de pluk. Overaanbod gedurende een te korte periode leidt immers tot verspilling.
Grotere groentesoorten zet je bij voorkeur in een hoek of aan de bakrand achteraan. Dan kunnen ze ook gebruik maken van de ruimte naast de bak om weelderig te groeien. Klimmers komen zoveel mogelijk aan de noordzijde, achteraan in de plantenbak. Zo worden andere groenten en kruiden in de plantenbak nooit overschaduwd. Vul af en toe een plantenbak aan met verse compost. Zeker na het oogsten en vooraleer opnieuw te beplanten of in te zaaien.
Vervolledig je plantenbak van WITBOSCH met een gronddoek op maat en voorkom op harde ondergronden (terras of balkon) dat substraat uit de plantenbak kan wegspoelen terwijl overtollig regenwater toch vlotjes afgevoerd wordt.
Klik op de grondpinnen waarmee de modulaire balken verbonden worden een klimrek of kolomsteun vast als klimsteun voor klimmers zoals clematis, kamperfoelie, Oost-Indische kers, reukerwten, pompoenen, meloenen, komkommers, augurken, bonen, erwten enz. Met een trellis leisteun voorzie je kleinfruit van de nodige ondersteuning. Plaats een klimrek of trellis leisteun zoveel mogelijk aan de noordzijde van een plantenbak en voorkom schaduw op de overige planten en groenten.
Kies voor een fruit- en groentekooi wanneer de inhoud van de plantenbak beschermd moet worden tegen vraat van vogels, kippen, konijnen enz. Voorkom eveneens ongewenst bezoek van kat en hond.